Δημοκρατία έχουμε: κάτω ο Βασιλίας Καρνάβαλος, ζήτω οι αιρετοί!

Μετά τον άλλοτε Νομάρχη Θεσσαλονίκης και Περιφερειάρχη πλέον Κεντρικής Μακεδoνίας (χωράει άλλωστε ολόκληρος Πανίκας  σε έναν τόσο δα νομό;) αποκαλύφθηκε πως και ο δημαρχούκος μας κάνει διπλή ζωή. Κι αν ο Πανίκας ντύνεται, μεταξύ άλλων, μασκοφόρος εκδικητής Ζορό και κατατροπώνει τους φραπεδόμαγκες, ο Μπαρμπα-Γιάννης Χάρος κόβει τη χολή στους Θεσσαλονικείς με τα πολλά του λόγια και τα λίγα έργα του.

Το φαινόμενο της Οξείας Καρναβαλίτιδας που πλήττει τους τοπικούς άρχοντες βέβαια δεν μπορεί να παραμείνει ανεξερεύνητο, κι αυτό γιατί τους επηρεάζει ολ-γίαρ-λονγκ κι όχι μόνο κατά το Τριώδιο. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του δημαρχούκου, ας πούμε, να ανοίγει το στόμα του κι όποιον πάρει ο Χάρος παρατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Απλώς εκτός καρναβαλικής περιόδου τυχαίνει να είναι ντυμένος κάζουαλ – ή να ντύνεται δήμαρχος, αν προτιμάτε.

Ξέροντας όμως πόσο ανησυχεί ο φίλος μου ο boy για την πόλη που κάποτε τον φιλοξένησε, είπα να ρωτήσω και να μάθω. Απευθύνθηκα λοιπόν στην ΕΥΑΘ, το Γενικό Χημείο του Κράτους, σε επιστήμονες γεωλόγους, στον επιστήμονα Φυσικό Δημοσθένη Λιακόπουλο και στη γνωστή μπάντα Υπόγεια Ρεύματα. Από τις απαντήσεις που έλαβα προέκυψε μία πολύ ενδιαφέρουσα εξήγηση του φαινομένου: ο ποταμός Αλιάκμονας, που υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη, συγκοινωνεί υπογείως με τον Αμαζόνιο. Αυτή η σύνδεση, σε συνάρτηση με τη υπερθέρμανση του πλανήτη που κάνει και τα νερά του Αλιάκμονα πιο ζεστά, έχει ως αποτέλεσμα να περνούν στον ποταμό της  δυτικής Μακεδονίας διάφορα βακτήρια του Αμαζονίου. Προς το παρόν βέβαια δεν ευδοκιμούν όλα, καθώς κάποια δεν προσαρμόζονται και γρήγορα πεθαίνουν ενώ άλλα αντιμετωπίζουν ντόπιους μικροοργανισμούς που αμέσως τα εξολοθρεύουν.

Το πρώτο βακτήριο του Αμαζονίου που προσαρμόστηκε άριστα στις συνθήκες που συνάντησε στα μέρη μας είναι το Malus Carnavalus Rezilicius, που ευθύνεται για το κιτς στοιχείο στο μεγάλο καρναβάλι του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Κλινικές μελέτες δεκαετιών σε όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει ότι επηρεάζει αρνητικά τους αιρετούς άρχοντες με καρναβαλική προδιάθεση, καθώς και τα εκλογικά σώματα που τους ψηφίζουν. Οι επιστήμονες είναι πολύ απαισιόδοξοι σχετικά με την καταπολέμησή του στους επόμενους αιώνες καθώς εμφανίζεται εξαιρετικά ανθεκτικό.

Δυστυχώς, άλλα πιο επωφελή βακτήρια του Αμαζονίου που περνάν στα νερά του Αλιάκμονα δεν παρουσιάζουν την ίδια ανθεκτικότητα. Για παράδειγμα, το βακτήριο Paikturus Tripladorus που σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές έχει την ιδιότητα να βελτιώνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών πέφτει θύμα του ενδημικού Cadronius Abalus, που το κάνει μια χαψιά. Παράλληλα, ο ανδρικός πληθυσμός της Θεσσαλονίκης αναμένει με αγωνία την τύχη του βακτηρίου Patus Aktypitus, καθώς είναι αυτό που χαρίζει στις βραζιλιάνες τους χαρακτηριστικούς μεγάλους, ολοστρόγγυλους γλουτούς – γούστο που συνάδει και με τα οθωμανικά κατάλοιπα της πόλης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s